På rätt sidan av älven

Avan är känt för sin färja, rybsolja och höslaget. Byn på södra sidan av Luleälven har utsetts till Årets by 2018. En avgörande faktor vid utnämningen var Avans företagsamhet som slår det mesta. Vårt Luleå har träffat tre av Avans många entreprenörer.

Kör man mot Avan från Luleå-hållet en vardag före klockan åtta så möter man många bilar. Ett tecken på att utpendlingen är hög. Likväl finns det drygt hundra arbetstillfällen i byn tack vare många företag, från maskinentreprenad och skogsförvaltning, till hustillverkare, snickare, jordbrukare och filmproduktion.

par på isen

Mia Viltok och Johan Kalander är entreprenörer ut i fingerspetsarna. De har valt livet på landet i Avan för att där finns plats för familj, företag och fritid. En promenad på isvägen är välkommen avkoppling

Kör man mot Avan från Luleå-hållet en vardag före klockan åtta så möter man många bilar. Ett tecken på att utpendlingen är hög. Likväl finns det drygt hundra arbetstillfällen i byn tack vare många företag, från maskinentreprenad och skogsförvaltning, till hustillverkare, snickare, jordbrukare och filmproduktion.

För skoterentusiaster är Johan Kalander ett välkänt namn. 35-åringen har egen verkstad som servrar och reparerar bilar och fyrhjulingar, men främst alla slags skotrar. Garaget på gården har han byggt själv.

Även Johans sambo Mia Viltok har många strängar på sin lyra. Hon målar, etsar på glas, friserar och stylar. Mia äger en frisörsalong med fyra anställda i stan och är sedan bara några veckor tillbaka nyvald som ordförande i Avans intresseförening. Mia och Johan hamnade i Avan för åtta år sedan, lite av en slump. De letade hus på landet, gärna typ större och så dök gården som de nu bor på upp.

– För oss är det en livsstil att bo på en stor gård, vi är projektmänniskor och behöver alltid ha något att göra. Avan är en levande bygd och våren och sommaren är karakteristiska årstider då vårbruket och traktorerna går på högvarv. Det gillar jag, säger Mia.

Från köksfönstret kan hon på sommaren se de för Avan typiska gula rybsfälten. Det är jord- och skogsbrukaren Tommy Andersson som odlar både rybs och spannmål i Avan. Han beklagar tyvärr att nästan hela skörden var förstörd efter den tuffa sommaren ifjol.

man på skotern

På vintern och våren är Johans garage fullt med skotrar. Under sommaren servrar han bilar och vattenskotrar.

kvinna i kökssoffan

Mia Viltok målar och etsar på glas, bland annat.

Anna-Carin Sundqvist är Avans enda fårbonde och driver en välsorterad gårdsbutik. Anna-Carin föder upp Gotlands- och Leicesterfår och säljer både kött, skinn och ull. Hennes baggar är prisbelönta och efterfrågade på avelsauktioner. Ungefär 60 lamm föds varje år på gården, och det finns ett tydligt behov att öka produktionen.

– Jag har långa köer till köttlådorna, därför ska jag utöka besättningen successivt under några år framöver. Till sommaren flyttar jag delar av fårflocken nere till föräldrahemmet vid älven. Där ska jag också ha en egen verkstad för mina vävstolar, säger Anna-Carin.

Hon väver mattor och plädar och har tagit fram den stickade Avan-kollektionen tillsammans Lotta Asker från Avan. Anna-Carin har precis lämnat ordförandeklubban i intresseföreningen till Mia Viltok.

kvinna med får

Anna-Carin Sundqvist är Avans enda fårbonde.

kvinna i butik med hantverk

Utöver köttlådor säljer Anna-Carin fårskinn och ull i gårdsbutiken. Efter norsk allmogetradition trycker hon mönster på baksidan av skinnet.

 Utmärkelsen Årets by sporrar bara till att utveckla Avan än mer. Under 2017 arrangerade föreningen förutom det välkända höslaget flera aktiviteter som after work, barnteater, fotbollskvällar och yogakurs. Och inte minst så byggde byalaget ut sportklubbens lokaler med ett nytt gym.

Ur motiveringen till Årets by:

”Avan har under 2017 utvecklat byn och ökat sammanhållningen genom att satsa på aktiviteter som ökar livskvaliteten för byborna. Faktorer som bidragit till att Avan tilldelas utmärkelsen Årets By 2018 är att byn skapat mötesplatser där gemenskapen har en framträdande roll.”

FAKTA Avan i siffror

  • 41,5 år medelålder
  • 417 invånare
  • 102 arbetstillfällen
  • 197 utpendling
  • 1,9 procent arbetslöshet
  • Ansluten till fiber
  • För- och grundskolan F-6

Sevärt:

  • Promenad på isvägen, skidspåret mellan isvägen och Unbyn vintertid.
  • Sommarcaféet i Avans föreningshus sommartid.
  • Avan gårdsbutik, välsorterad med stort urval av garner och stickade hantverk.
  • Höslaget i Avan 11 augusti.

Varför heter det Avan?

Namnet kommer av ava som betyder vik. Avan omnämns för första gången i skriftliga källor år 1409.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Viveka Österman

RELATERADE ARTIKLAR

Logotyp