Bevarad bildskatt från Klöverträsk

När byborna i Klöverträsk på 1920-talet skulle fotografera sig gick de till snickaren Johan Bergström. Här visar vi några pärlor bland hans foton där det är kvinnor som porträtteras. En del av bilderna räddades i sista stund från att förstöras på en soptipp.

Det är lätt att glömma att det gått omkring 90 år sedan fotografierna togs vid slutet av 1920-talet. Det finns en märklig närvaro och tidlöshet i dessa kvinnoporträtt, som om tiden och livet bara frusit för ett kort ögonblick men snart kommer att fortsätta som vanligt igen.

Tre kvinnoporträtt

Flera av kvinnorna är uppklädda i hattar, skor, klänningar och frisyrer som andas typiskt 1920-tal medan andra är fångade mer i vardagen. Ofta är de fotograferade i hemmiljö, en sal eller en kammare. Fotografen har dragit ner en rullgardin för fönstret, ställt fram en stol och instruerat kvinnorna att titta rakt in i kameran eller på någon punkt utanför bilden. På golvet trasmattor, i fönstren spetsgardiner. Vissa foton är tagna i en hemmagjord ateljé med draperi och fondvägg, andra utomhus.

De flesta av fotografierna togs på glasplåtar, en äldre fototeknik som med tiden ersattes av plastmaterial. En del av glasplåtarna hamnade efter Johan Bergströms död på en soptipp men räddades därifrån av en bybo innan de hann förstöras.

 

Tre bilder
Tre kvinnoporträtt på rad
Ung kvinna med häst

Flickan med hästen hette Sonja Engström. Hon var född 1914 och bodde i Klöverträsk.

Kvinnoporträtt
Johan Bergström vid snickarbänk.

Johan Bergström, snickaren och fotografen, i sitt snickeri i Klöverträsk.

Johan Bergström var en torparson född år 1897 i Klöverberg. Liksom sin äldre syster Maria var han döv, eller ”döfstum” som det stod i kyrkboken på den tiden. Han fick därför tillbringa sina skolår på dövstumskolan i Härnösand. Senare i livet kom han att sitta som kassör i styrelsen för Norrbottens dövstumförening.

Till yrket var han snickare och hade en egen snickerifirma i Klöverträsk. Som fotograf var han självlärd. I stadsarkivets bildsamling finns omkring 350 fotografier av Johan Bergström. Över 600 personer från Klöverträsk med omnejd är avbildade. Nästan alla dessa foton togs inom loppet av några år från slutet av 1920-talet och något år in på 1930-talet, vilket tyder på att han då var väldigt aktiv som fotograf. De allra flesta av bilderna är porträtt. Johan Bergström tog även landskapsbilder men några sådana finns inte i vår samling.

Johan Bergström var först gift med Ebba som dog redan 1940. Med henne hade han en dotter. 1943 gifte han sig med Helma. Johan Bergström dog 1980. 

 

 

FAKTA: Kommunens historiska bildarkiv

  • Luleå kommuns stadsarkiv har cirka en miljon fotografier och negativ i sina samlingar, varav de äldsta är från 1860-talet.
  • Genom det historiska bildarkivet på webben finns nu flera av fotografierna lättillgängliga för alla kultur- och lokalhistoriskt intresserade.
  • Arbetet med att fylla på det historiska bildarkivet på webben pågår fortlöpande.
  • Här är Luleå kommuns historiska bildarkiv Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Tomas Carlsson

Foto: Luleå stadsarkiv

Logotyp