Bahgi – roman av Tesfagiorgis Habte

Tesfagiorgis Habte från Eritrea är Luleås första fristadsförfattare. Nu ger han ut sin roman Bahgi. Den finns nu på författarens första språk, tigrinja och kommer på engelska och svenska senare. Bahgi betyder längtan eller förväntan och är också namnet på huvudpersonen i boken, en flicka med längtan och drömmar.

Janne Olofsson (till vänster), projektledare för fristadsförfattare, med den nyutkomna boken Bahgi av den eritreanske författaren Tesfagiorgis Habte (till höger), Luleås första fristadsförfattare.

Bahgi är en begåvad tjej och hennes pappa författaren Asmerom uppmuntrar hennes ambitioner. Likt många författare och journalister hamnar han dock i fängelse utan rättegång eller att få veta varför. Han hittar ändå ett sätt att kontakta sin familj och lyckas smuggla ut berättelser till dem.
Har du en dröm? Frågan ställs många gånger i boken. Men kan man ha drömmar i Afrikas brutalaste diktatur? Boken är unikt vittnesbörd från Eritrea, där all viktig litteratur måste publiceras i exil.

“I feel like it [the novel Bahgi] is calling us to contribute in the renaissance of our culture just like a building could not be constructed with a single brick.”
Habtemariam Tesfay, eritreansk författare

 

Två fristäder i norr

Sverige har 24 fristäder, varav Luleå och Piteå är de som finns i Norrbotten. En fristadskommun ger försörjning och boende i två år åt en förföljd kulturutövare som inte kan verka i sitt hemland. I fristaden får hen en chans att fortsätta sitt arbete i trygghet och har efter fristadsperioden möjlighet att söka uppehållstillstånd i Sverige enligt den vanliga migrationsprocessen.

Till kulturutövare räknas exempelvis journalister, musiker, filmare, bloggare, konstnärer och skribenter.

Fristadsprogrammet administreras av ICORN med stöd av Statens kulturråd och Migrationsverket.

 

FAKTA

  • Vad innebär det att vara fristadskommun?
    Att värna om yttrandefriheten genom att låta en förföljd eller hotad konstutövare gästa staden och fortsätta sitt arbete i säkerhet. Genom Icorn hittar fristaden skyddsbehövande konstnärer och kan sedan bjuda in dem. Konstnären får stanna i två år.

  • Vem kan bli fristadskonstnär?
    Vilken konstutövare som helst som är hotad eller förföljd för att hen uttrycker sina åsikter och idéer genom sin konst kan ansöka hos Icorn för en chans till fristad. Det kan handla om bloggare, författare, musiker, skådespelare, konstnärer, journalister och andra konstutövare.

  • Hur länge får en fristadskonstnär stanna?
    Uppehållstillståndet gäller i två år, samma tid som kommunens åtagande.

  • Vad händer efter två år?
    Det önskade läget är självklart att situationen förbättrats i hemlandet så att hen kan återvända. Men i annat fall kan konstnären välja att söka permanent uppehållstillstånd eller asyl i Sverige, enligt de vanliga asylreglerna

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Janne Olofsson och Therese Hedman

Bild: Katja Güth Laitila och Anders Alm

Logotyp