Norrbotten långt framme i utvecklingen av totalförsvaret

Norra Sverige bedöms ligga före andra regioner i utvecklingen av krisberedskap och totalförsvar. Representanter från Norrbotten är därför inbjudna till rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen 13-15 januari för att berätta om framgångsfaktorer och utmaningar. Från Luleå kommun deltar biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Samarbetet mellan norra militärregionen och de fyra nordligaste länen har pågått under flera år, långt innan beslutet om att utveckla det nationella försvaret togs av riksdagen i juni 2015.

Samarbetet har bland annat resulterat i upparbetade rutiner vid samhällsstörningar i fredstid, till exempel översvämningar och bränder, där Försvarsmakten ofta stödjer samhället. Det underlättar arbetet med totalförsvarsplaneringen där utgångspunkten istället är hur samhället, det vill säga det civila försvaret, ska stödja Försvarsmakten vid höjd beredskap.

Bilväg med bilar

Civilt försvar är en del av totalförsvaret och handlar till exempel om att se till att infrastrukturen fungerar vid krigsfara och krig.

– Vi behöver balans mellan det militära och civila försvaret vad avser medel och resurser. För att det militära försvaret ska kunna lösa sina uppgifter vid höjd beredskap krävs att det civila försvaret är tillräckligt robust för att kunna hantera stora och svåra samhällsstörningar, säger Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson.

Under 2018 upprättade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) nya överenskommelser för kommuners och landstings arbete med civilt försvar under perioden 2019–2022.

– En viktig del för kommunerna i arbetet med civilt försvar, förutom att säkra den samhällsviktiga infrastrukturen, är att även jobba för att samhället ska kunna behålla sina funktioner trots förändringar och störningar, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör i Luleå kommun.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbottens län.

FAKTA

  • Totalförsvar består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig.
  • Civilt försvar handlar om hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig.
  • Civilt försvar är det arbete som görs av statliga myndigheter, kommuner, landsting och regioner, privata företag och frivilligorganisationer. Arbetet syftar till att skydda civilbefolkningen och att exempelvis sjukvård och transporter fungerar vid krigsfara och krig.
  • Vid krigsfara och krig ska det civila försvaret också kunna stödja Försvarsmakten.
    Källa: MSB

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Susanne Lindholm, Peter Rosén

Logotyp