Kunskap, kraft och verktyg för jämställdhet

Kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter, både i samhället och på jobbet. På Forum Jämställdhet i januari ligger fokus på jämställdhet i organisationer. Också allmänheten kommer att få ta del av engagemanget och arbetet för jämställdhet i det öppna programmet.

Clara Berglund är projektledare på Sveriges kvinnolobby, som arrangerar Forum Jämställdhet tillsammans med Region Norrbotten och Luleå kommun.

- Det viktigaste skälet att gå på konferensen är för att du ska få kunskap, kraft och verktyg för att kunna bidra till att förändra samhället och din organisation i en jämställd riktning, säger Clara Berglund.

Vad utmärker en jämställd organisation?

- En jämställd organisation strävar efter att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, både internt i organisationen och i det avtryck som organisationen gör i sin omvärld, säger Clara Berglund.

Clara Berglund

Clara Berglund är generalsekreterare på Sveriges kvinnolobby och projektledare för Forum Jämställdhet.

Jämställdhet för alla

Forum Jämställdhet har ett ordinarie program för ledare, förtroendevalda och nyckelpersoner, men också ett öppet program som är gratis, dit alla är välkomna. Det öppna programmet visas i Kulturens hus under konferensdagarna och där kommer besökarna att kunna se många exempel på jämställdhetsarbete i Norra Sverige.

Eira Andersson från Luleå kommun projektleder värdskapet för konferensen tillsammans med Linda Moestam från Region Norrbotten. Kommunen och regionen arrangerar det öppna programmet tillsammans.

- Det är jättekul med det öppna programmet. Vi har många bra deltagare, en bredd i innehållet och flera spännande punkter. Kanske mest spännande är punkterna som handlar om mäns engagemang och intresse för jämställdhetsfrågor och maskulinitet. Vi har också flera programpunkter om ungdomars situation. Och så kommer Gertrud Åström, vår hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, för att beskriva jämställdhetens utveckling, nutid och framtid, säger Eira Andersson.

Arbetet för jämställdhet behöver bedrivas i både stor och liten skala.

- Det kommer att finnas exempel på norrbottenkommunernas arbete med jämställdhet och också exempel på de stora helhetsgreppen, regionala initiativ där både kommuner, Region Norrbotten och Länsstyrelsen samverkar, det behövs ju också, fortsätter Eira Andersson.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Bild: Luleå kommun och Sveriges kvinnolobby

Logotyp