Med världen som arbetsplats

Det finns en stor efterfrågan på flygtekniker, både i Sverige och utomlands. En av utbildningsorterna är Luleå, där de nu planerar att fördubbla utbildningskapaciteteten.  
– Vi ser ett växande intresse för teknikyrken, inte minst bland kvinnliga sökande. Det är vi extra glada för säger Peter Lindberg, VD för Nordiskt Flygteknikcentrum i Luleå.

Strax utanför Luleå på flygplatsen ligger Nordiskt Flygteknikcentrum, NFTC, som är ett av Luleås kommunala bolag. Här utbildas framtidens flygtekniker i ett tätt samarbete med flygbranschen. Utbildningen till flygtekniker är en två-årig, så kallad yrkeshögskoleutbildning, en av fyra av sitt slag i Sverige.

Utbildade flygtekniker från Luleå har hela världen som arbetsfält. De jobbar bland annat inom försvaret, för SAAB eller för stora internationella flygbolag som SAS.

Kvinnliga flygtekniker är speciellt efterfrågade i flygbranschen. Louise, Olivia, Agnes och Camilla läser första året av två på flygteknikerutbildningen i Luleå. Efter utbildningen kan de i princip välja vilken arbetsgivare de vill gå till -
i Sverige eller internationellt.

Det är en populär utbildning med sökande från hela landet och även från grannländerna. All teknisk undervisning sker på engelska. Inför antagningsåret 2020 kommer skolan att utöka antalet utbildningsplatser från en klass till två. Därmed fördubblas antalet utbildningsplatser från 24 till 48.

– Vi upplever ett hårt tryck från flygbranschen som behöver kvalificerade flygtekniker till sina bolag. I princip alla våra elever har jobb direkt efter utbildningen. Och faktum är att tjejerna får jobb först, säger Peter Lindberg.

En utmaning i flygteknikbranschen är just det låga antalet kvinnliga tekniker. Av de 24 elever som började utbildningen Luleå i augusti i år finns fem kvinnor. En långsamt stigande kurva mot målet - 30 procent kvinnliga studenter.

– Vi ser en ökning för varje år, så det blir stadigt bättre. Även stora arbetsgivare som SAAB och Försvarsmakten har uttalade önskemål om att öka antalet kvinnliga anställda. Vi har satsat på riktade informationskampanjer mot just tjejer och vi ser nu att det börjar ge resultat, säger Peter Lindberg. 

Eftertraktade på arbetsmarknaden

I skolans  utbildningslokaler nära Luleå Airport träffar vi fyra av tjejerna som påbörjat sin utbildning. Louise, Agnes, Olivia och Camilla är i åldrarna 19-26 år och har lite olika erfarenheter med sig. Några av dem kommer direkt från gymnasiet, andra har hunnit prova på andra yrken men bytt bana. Gemensamt är ett stort teknikintresse och att de ser goda möjligheter till jobb på den internationella arbetsmarknaden. De är också helt överens om att de hittat rätt.

– Jag har alltid varit intresserad av helikoptrar och att skruva i saker. Jag längtar redan ut till hangaren och att få börja jobba på riktigt. Det här är drömjobbet för mig, säger Louise Severinsen Fors, som kommer från Kalix.

Hon får medhåll från sin norska skolkamrat Camilla Herfindal, som även lyfter fram fördelarna med att vara kvinna i en traditionellt manlig studie- och arbetsmiljö: 

– Skolan har en välkomnande miljö för oss tjejer och vi vet också att vi är eftertraktade på arbetsmarknaden. Det är girlpower, konstaterar hon.

FAKTA

  • Nordiskt Flygteknikcentrum i Luleå utbildar flygtekniker med inriktning mot helikopter
  • Utbildningen är en två-årig så kallad yrkeshögskoleutbildning
  • Arbetsutikterna för nyutexaminerade flygtekniker från NFTC ser väldigt god ut
  • Nordiskt Flygteknikcentrum AB ägs till 100 % av Luleå Kommunföretag AB   

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Taavola

Foto: Frank Rizo

Logotyp